Kedilerde görülen 5 hastalık

Kedilerde Görülen 5 hastalık
Kedilerde Görülen Genel Hastalıklar Nelerdir?
Dünyada en yaygın beslenen evcil hayvanlar hiç şüphesiz uyumu ve asilliği ile kedilerdir. Kediler birçok ırk sınıfına ayrılmıştır. Tabi ki her ırkın görünüşü farklı olduğu gibi genetik hastalıkları da farklıdır.Bu yazıda sizlere genel olarak bu hastalıklardan bahsediceğiz. Ekran başındaki kedisever kişiler! Eğer hazırsanız başlıyoruz. Kısa bir hatırlatma olarak bu hastalıklar her kedi cinsinde görülmez.Genel bir yazıdır.


En yaygın kedi hastalıkları 

1. Kedi nezlesi 
FVR virüsünün yol açtığı bir hastalık olarak bilinir.Çok bulaşıcıdır.
Belirtiler: öksürme,burun akıntısı,yüksek ateş ve iştahsızlıktır. Antibiotik ile tedavi ederler ama yine de bu belirtiler varsa veterinere gitmeniz önerilir.

2. Mide hastalıkları 
Kediler meraklı canlılardır. Koklamadan ya da yalamadan duramazlar.Yanlışlıkla yutulan şeyler mide hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca virüsler de neden olarak gösterilebilir.Dikkatli olun kediniz yanlışlıkla bir şey yutmasın.


3. Apse 

Kediniz çok sık sokağa çıkıyor mu ? O zaman tedbiri elden bırakmayın.başka hasta kediler ve ya hayvanlar kedinizi ısırabilir. Bu hastalık eğer bulaşıcı ise kedinize de bulaşmış olur.


4. Kedi Lösemisi (ölümcül)
 Bu konuda söylenecek çok şey yok. Düzenli olarak veterinere gitmeli ve sağlık değerlerine bakmalısınız.


5. FİP ( ölümcül)
Fip belirtilerinden biri kedilerin karnındaki şişlik.
İşte yine çok ölümcül bir viral hastalık; FIP. Kedilerde görülen bu viral hastalığın etkeni corona virüsün mutasyona uğramış halidir. Hem yavru hem de yetişkin kedilerde görülebilen fip hastalığının belirtileri arasında en tipik olanı kedinin karnındaki aşırı şişmedir. Bu belirti çoğu kez kedi sahipleri tarafından kedinin kilo alması olarak yorumlanır oysaki ölümcül hastalığa işaret eder. Bunun yanı sıra nezle, soluma zorluğu ve iştahsızlık da bu hastalığın belirtileri arasında sayılabilir. Bu hastalığı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri ne yazık ki henüz kesin koruma sağlayan bir aşının var olmayışıdır

Yorumlar